måndag 22 december 2014

Kålrotslåda

Kålrotslåda är ett måste på julbordet.
Det här är min version av den och den är väldigt omtyckt.

1 kg kålrot (skalad)
salt, vatten
2 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl gräddmjölk( jag lägger 2dl vispgrädde och 1 dl mjölk)
salt
2krm vitpeppar
1 tsk socker
mörk sirap efter smak
1 ägg
ca 3 msk ströbröd

Skala och skölj kålrötterna, skär dem i mindre bitar.
Koka dem sakta i lättsaltat vatten (jag brukar inte alltid ens salta vattnet)tills kålroten är mjuk.
Häll bort vattnet och lägg kålrotsbitarna en en mixer. Lägg till smöret, gräddmjölken och mixa. Lägg till vetemjölet, saltet, vitpepparn och sockret. Mixa igen tills det är riktigt lent (inga bitar ska det finnas ;) ).
Häll i lite sirap blanda med en sked och smaka. Lägg till mera sirap om du vill ha det, helt efter tycke och smak hur mycke sirap man vill ha men lite ska det finnas. Rör sedan i ägget.
Häll i små ugnsformar, strö över ströbrödet.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 45-60 min. Servera lådan varm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar