Aldrig tidigare har jag bakat Rågbröd men någon gång ska det vara den första :)
Kikade på lite olika recept och av de gjorde jag sedan mitt eget, brukar lägga till och ta bort :)
2,5 dl vatten
2,5 dl piimä/surmjölk
1 tsk salt
4 dl rågmjöl
50 g jäst
Lös upp jästen i fingervarmt vatten och häll i piimä. Blanda väl.
Rör i de övriga ingredienserna och låt stå i minst 30 minuter.
Lägg där efer i ;
2 dl vetemjöl
ca 3 dl rågmjöl
2-3 msk mörk sirap
Blanda ihop väl.
Häll smeten i en bakpappersklädd plåt och tryck ut degen med fingrarna ( doppa händerna i vetemjöl så fastnar inte så mycke deg på händerna ).
Skär med tex en pizzarulle passligt stora rutor.
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Tryck med e gaffel små hål i brödet.
Grädda i 225 grader i ca 10-15 minuter.
Bryt eller skär ut skivorna d brödet ännu e ljummet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar