söndag 22 januari 2017

Rågbröd

Ett tag sedan jag bakat bröd nu men idag fick jag inspiration att baka.
Aldrig tidigare har jag bakat Rågbröd men någon gång ska det vara den första :)

Kikade på lite olika recept och av de gjorde jag sedan mitt eget, brukar lägga till och ta bort :)




2,5 dl vatten
2,5 dl piimä/surmjölk
1 tsk salt
4 dl rågmjöl
50 g jäst

Lös upp jästen i fingervarmt vatten och häll i piimä. Blanda väl.
Rör i de övriga ingredienserna och låt stå i minst 30 minuter.

Lägg där efer i ;

2 dl vetemjöl
ca 3 dl rågmjöl
2-3 msk mörk sirap

Blanda ihop väl.
Häll smeten i en bakpappersklädd plåt och tryck ut degen med fingrarna ( doppa händerna i vetemjöl så fastnar inte så mycke deg på händerna ).
Skär med tex en pizzarulle passligt stora rutor.
Låt jäsa i ca 30 minuter.

Tryck med e gaffel små hål i brödet.
Grädda i 225 grader i ca 10-15 minuter. 
Bryt eller skär ut skivorna d brödet ännu e ljummet.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar