Ibland är det roligt att "lyxa" till maten lite extra på helgen. Den här middagen kändes lite lyxig och god blev den också. Vad lite musslor kan ge det där lilla extra för att det ska kännas som en "lyxigare" middag :)
400 g lax
400 g torsk
salt
vitpeppar
1 strimlad purjolök
1 strimlad röd paprika
3 skivade morötter
2-3 potatisar i tärningar
1 liter fiskbuljong
2 dl vitt vin
2 msk hummerfond
500 g frysta blåmusslor i skal
hackad ditt
lite smör att steka i
Skär fisken i passligt stora bitar, salta och vitpeppra dem.
Fräs purjo, paprika, morot och potatis i smör. Häll över buljong, vin och fond. Låt allt puttra i ca 20 min.
Tillsätt musslorna och koka upp eller gör som det står på förpackningen.. OBS! Ta bort de musslor som inte öppnar sig.
Ta upp musslorna.
Lägg i fisken och låt grytan/soppan precis börja koka upp..
Skaka grytan och häll i musslorna igen.
Lägg på locket och låt den stå och bli klar.
Smaka om det behövs peppar och lägg i dillen.
Aioli;
2-3 vitlöksklyftor
2 äggulor
2 dl rapsolja
lite pressad citron
Hacka eller pressa vitlöken och tillsätt äggulorna i en smal och hög skål. Blanda ihop med en stavmixer.
Lägg till oljan först bara någon droppe och sedan i en jämn fin stråle medan man hela tiden mixar med stavmixern. Det ska bli en tjock massa.
Smaka och lägg till salt, peppar och citronsaft efter smak.
Kan säga att jag tycker att det är svårt att lyckas med Aiolin..den kan lätt bli lös :( , har misslyckats med den många gånger, men också lyckats få den bra :)
Ompas herkullisen näköistä, nam! AL
SvaraRadera