Det här är en riktigt julig gräddtårta.
Har sagts om den att den här är den godaste tårta som finns.
Jag brukar kalla den till min trettondags tårta, för det har blivit en som lagas till just trettondagen.
Kanske lite arbete med den men den är värd det.
Den är inget för bantare..men lovar att den är GOD.
Botten;
5 ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Smörj och bröa en form som är ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjölsorterna och bakpulvret och rör försiktigt ner i smeten.
Häll i formen och grädda i 175 grader i ca 35-45 min (kolla med sticka när kakan är färdig)
Låt kakan svalna.
Dränka
ca 1,5 dl spad av plommonen + lägg till äppelsaft om det inte räcker
Fyllning;
3 burkar Bona barnmatsburkar + 1 burk plommon marmelad/sylt för jultårtor/julstjärnor (barnmatsplommonpuren gör att kakan inte blir så onödigt söt)
4 dl vispad grädde
Ovanpå kakan;
lite av plommonfyllningen
6 dl vispgrädde
3-4 tsk vaniljsocker
kokade plommon (se recept )
Kokade plommon;
1 påse torkade plommon
2 dl vatten
0,5 dl socker
3 msk konjak
lite lite citronsaft om man vill
Dag1;
Koka plommonen i vattnet, sockret i ca 5 min. Ta kastrullen från plattan och häll i konjaken och citronsaften. Låt allt stå och dra i kastrullen (under lock) till följande dag.
Dag 2;
Dela kakan i 3 delar.
Häll bort vätskan från plommonen...men spara vätskan.
Blanda barnmats plommonpuren och plommonmarmelad/sylt i en skäl.
Fukta varje del med plommon"saften" men lägg till lite äppeljuise/äppelsaft
Bre på av plommonsylten på nedersta bottnet och sedan hälften av det vispade grädden .
Lägg på kakbotten nummer 2, fukta, plommonsylt och vispadgrädde.
Lägg på översta "locket" fukta och bre ut tunt med plommonsylten.
Låt stå och dra övernatten eller 2-3 timmar.
Låt plommonen ligga i kastrullen
Dag 3 eller senare dag 2 :)
Lägg plommonen på hushållspapper att dra bort fuktigheten.
Vispa grädden till garneringen.
Bre med en kniv ut vispadgrädde på hela tårtan.
Spritsa sedan runt tårtan som man ser på fotona här nedan.
Spritsa även ett rutmönster ovanpå kakan, och till sist spritsa en "krans" runt kakan.
Lägg ett plommon i varje ruta.
Då är kakan klar att äta.
Oj oj vilken smaskig tårta! Du har visst bjudit oss på den några gånger!
SvaraRaderaLär ha gjort det :)
SvaraRaderaH. Therese