lördag 22 december 2012

Hallontryfflar

Har köpt hallontryffel nån gång tidigare så nu tänkte jag att måste ju pröva på att laga dem själv. Så jag googlade på recept och fastnade för de här två.

Det första receptet är av Leila Lindholms recept;

1 dl hallonpuré
2 msk flytande honung
0,5 st vaniljstång
230 g mörkchoklad
60 g smör
1 msk hallonlikör ( kan lämnas bort, jag gjorde det då jag inte hade nån)
1 dl kakao

- mixa hallonen till en puré och sila bort kärnorna
- finhacka mörk choklad, smält den i ett vattenbad
- sjud upp hallonpuré, frön från den urskrapade vaniljstången och honung + likören i en kastrull
- ta bort vaniljstången och häll den varma hallonpurén över chokladen och vispa lätt
- tillsätt det mjuka smöret, om den spricker så fortsätt vispa
- häll upp smeten i en lång form och låt den stelna
- forma till kulor och rulla varje tryffel i kakao



det andra receptet är det här;

75g puré
ca 1 dl socker
50 g smör
200 g mörk choklad

-hur man får puré ser man i föregående recept
-bryt chokladen i bitar
- koka upp grädde, smör, socker och hallonpuré
- blanda chokladen med den heta hallonsmeten
- rör smeten slät, ställ att svalna i rums temperatur (jag skulle ha det att svalna fort ... så jag före ut den en stund i -20 graders köld :) )
- spritsa ut smeten i små ischokladformar

Båda tryfflarna smakar goda men speciellt mycke tyckte jag om de första. Det andra är lite starkare i smaken.




1 kommentar:

  1. ...det ena receptet godare än det andra. Gott Nytt År!

    SvaraRadera