Att grava lax själv är lätt och går fort att göra.
Den här är ett måste på julbordet, smakar annorlunda än vanligt gravad lax.
1,5 kg laxfile
1 dl råströsocker
0,5 dl salt
1 msk vitpepparkorn
0,5 msk kryddpepparkorn
4 stjärnanis
3 finstötta kanelstänger
ca 10 kryddnejlikor
ca 1 msk riven färsk ingefära
rivet skal från 1 apelsin
1 msk citronpeppar
1 knippe färsk dill, eller lite torkad
Ta bort benen från laxfilen
Blanda socker och salt.
Stöt peppar, anis, kanel och nejlikor i en mortel. Riv ingefäran och apelsinskal.
blanda allt med sockerblandningen.
Vill man så pressa först lite apelsinsaft på laxen gnid sedan köttsidorna med kryddblandningen strö över dillen.
Lägg ihop fiskbitarna med köttsidorna mot varandra och skär i bitar.
Lägg fiskbitarna i en påse och på ett fat i kylen i 2 dygn. Vänd den 4-5 gånger under tiden.
Lägg den sedan i frysen i ca 3 dygn innan den äts.
Skär laxen i tunna skivor då den serveras.
Servera med hovmästarsås
Har lagat den här flera år nu och den har blivit vår favorit:)
SvaraRaderamargareta